ΘΕΜΑΤΑ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Χάρτης της Σπάρτης το 1780 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι, φυλάσσεται ένας χειρόγραφος χάρτης της κοιλάδας του Ευρώτα, έργο του Γάλλου ζωγράφου Φωβέλ.



Πιθανότατα τον σχεδίασε το 1780, κατά το πρώτο ταξίδι που έκανε στην Ελλάδα. Ο χάρτης (αν και όχι τόσο ακριβής όσο δείχνει εκ πρώτης όψεως) μας δίνει μια πολύ καλή ιδέα για τους οικισμούς εκείνης της εποχής, το Μυστρά, το Παρόρι, τη Μαγούλα και τ’ άλλα χωριά, για τους δρόμους που ήσαν τότε σε χρήση, αλλά και για τα ερείπια της Σπάρτης, όπως το θέατρο, που μπορούσαν να δουν οι περιηγητές. Μπορούμε παρακάτω να τον συγκρίνουμε τον αντίστοιχο χάρτη του Λε Ρουά σχεδιασμένο δυόμιση δεκαετίες παλαιότερα.

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2014

ΘΡΑΚΗ ΧΑΡΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ1662


Άμστερνταμ, Janssonius Joan.1662-  [χαλκός-χάραξης  36 X 48.5,εκατ.] . Δημοσιευμένος σε μια ολλανδική έκδοση κειμένων του J. Jansson Ιστορικός άτλαντας . Αυτός ο παλαιός χάρτης της Θράκης  είναι χαραγμένος και δημοσιευμένος από τον J. Janssonius μετά από τις χαρτογραφικές πηγές από τον  Abraham Ortelius. με αφιέρωση στην ανώτερη αριστερή γωνία με ένα διακοσμητικό πλαίσιο τίτλου και αφιέρωση στον  Ortelius. Περαιτέρω βρίσκουμε δύο εκτενή διακοσμητικά πλαίσια κειμένων με τις λίστες των ονομάτων θέσεων. Στην ανώτερη δεξιά  γωνία το διακοσμητικό πλαίσιο αναφέρει  «γεωμετρικοί τόποι του  Βυζαντίου » με μια λίστα των ονομάτων θέσεων που ανήκουν στην Βυζαντινή αυτοκρατορία  και στη χαμηλότερη δεξιά  γωνία ένα μεγάλο διακοσμητικό πλαίσιο «γεωμετρικοί τόποι κειμένων Incogniti Situs  Thraciae» με μια λίστα των ονομάτων θέσεων που ανήκουν στην Θράκη  . Ο χάρτης είναι ιδιαίτερα διακοσμημένος με  βουνά, ποταμούς, οι πόλεις και πολλά μικρά ονόματα θέσεων είναι χαραγμένες στον χάρτη αυτόν . 

Χάρτες ΕΛΛΑΔΟΣ 1552 - 1632


8 ΧΑΡΤΕΣ

Tabula Europae -  Βασιλεία  Ελβετία -, Η. Petri 1552 μ.Χ. Ένας σπάνιος και πρόωρης χρονολογίας  μέσος χάρτης ξυλογραφίας του 16ου αιώνα που παρουσιάζει Πτολεμαϊκό  χάρτη  της Ελλάδας που δημοσιεύεται στην έκδοση 1552 Ptolemy του Sebastian Münster (λατινικό κείμενο) στη Βασιλεία. Ο όμορφος χάρτης καλύπτει

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014

Ένας σπάνιος Ελληνικός χάρτης της Ευρώπης του 15ου αιώνα

Ο χάρτης που παρουσιάζουμε, σήμερα, είναι ένα πολύ σπάνιο κομμάτι του βυζαντινού πολιτισμού, σχεδιασμένος λίγα χρόνια πριν αλωθεί η Κωνσταντινούπολη, από τους Οθωμανούς.

ο Ελληνικός χάρτης του 1400 μ.Χ. -ΑΡΧΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΓΝΩΜΩΝΑ 
κλικ στην φωτογραφία

Σπάνια θα συναντήσει κανείς παλαιούς χάρτες της Ευρώπης ή παγκόσμιους, οι οποίοι έχουν σχεδιαστεί από Έλληνες και οι ονομασίες να αναγράφονται στην Ελληνική γλώσσα...
 Μας είναι γνωστοί οι χάρτες, που έγιναν πάνω σε πρότυπα του Πτολεμαίου, στους αναγεννησιακούς αιώνες, κυρίως, μετά το 15ο αιώνα, αλλά, είναι με λατινική γραφή και φέρουν λατινικές ονομασίες.
 Ο Χάρτης μεταφέρθηκε στη Δύση από ρωμηούς  λόγιους μετά την Άλωση της Πόλης.


Φέρει την ονομασία « Ευρώπη», είναι χειρόγραφος , και απεικονίζει τις μεγάλες

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

ΙΣΤΟΡΙΚΟΙ ΤΟΠΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΓΕΙΟ

ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ
ΕΛΛΗΝΩΝ




ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΚΟ ΧΑΡΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΟΠΟΘΕΣΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΘΕΙΤΕ 



ΑΠΟ ΤΟwww.ancient-greece.org