ΘΕΜΑΤΑ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Χάρτης της Σπάρτης το 1780 στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας.

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας στο Παρίσι, φυλάσσεται ένας χειρόγραφος χάρτης της κοιλάδας του Ευρώτα, έργο του Γάλλου ζωγράφου Φωβέλ.



Πιθανότατα τον σχεδίασε το 1780, κατά το πρώτο ταξίδι που έκανε στην Ελλάδα. Ο χάρτης (αν και όχι τόσο ακριβής όσο δείχνει εκ πρώτης όψεως) μας δίνει μια πολύ καλή ιδέα για τους οικισμούς εκείνης της εποχής, το Μυστρά, το Παρόρι, τη Μαγούλα και τ’ άλλα χωριά, για τους δρόμους που ήσαν τότε σε χρήση, αλλά και για τα ερείπια της Σπάρτης, όπως το θέατρο, που μπορούσαν να δουν οι περιηγητές. Μπορούμε παρακάτω να τον συγκρίνουμε τον αντίστοιχο χάρτη του Λε Ρουά σχεδιασμένο δυόμιση δεκαετίες παλαιότερα.





Ο Louis-François-Sébastien Fauvel  (1753-1838), ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1780 για να σχεδιάσει τοπία και χάρτες για λογαριασμό του κόμη Choiseul-Gouffier. Επέστρεψε δυο χρόνια μετά, όταν ο κόμης διορίστηκε πρέσβης της Γαλλίας στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Από το 1786 ο Φωβέλ εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και το από το 1804 έγινε υποπρόξενος της Γαλλίας στην πόλη. Στο πιο κάτω χαρακτικό του Λουί Ντυπρέ τον βλέπουμε στο σπίτι του κάτω από την Ακρόπολη.






Xάρτης της κοιλάδας του Ευρώτα το 1754 του Λε Ρουά


Ο χάρτης αυτός είναι ο πρώτος λεπτομερής και σχετικά ακριβής χάρτης της περιοχής. Σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Julien David Le Roy το 1754 και δημοσιεύτηκε στο βιβλίο του: Les ruines des plus beaux monuments de la Grèce, Παρίσι: Guerin & Delatour, 1758.






ΠΗΓΕΣ
Είναι από το eurotas.wordpress.com
και το www.report24.gr