ΘΕΜΑΤΑ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΣΜΟΣ - ΦΡΑ ΜΑΟΥΡΟ ΕΝΕΤΟΥ 1

Ο Χάρτης Φρα Μάουρο σαν  κανονικό προσανατολισμό έχει τον Νότο όπως οι μουσουλμανικοί της εποχής. (Νότος στην κορυφή).ANTIGRAFO ΑΠΟ ΤΟΝ W. FRASER 1804



Ο χάρτης, του Φρα Μάουρο "θεωρείται το μεγαλύτερο μνημείο της μεσαιωνικής χαρτογραφίας", σύμφωνα με Roberto Almagià, είναι ένας χάρτης που φτιάχτηκε  γύρω στο 1450 από το ενετό μοναχό Φρά Μάουρο  . Πρόκειται για μία κυκλική πλανίσφαιρα  σε περγαμηνή με ένα ξύλινο πλαίσιο, περίπου δύο μέτρα σε διάμετρο.
Ένα αντίγραφο του χάρτη του κόσμου που έγινε από τον Φρα Μάουρο και τον  βοηθό του Αντρέα Bianco , ο οποίος ήταν ναυτικός  και χαρτογράφος, στο πλαίσιο μιας επιτροπής από τον βασιλιά Afonso V της Πορτογαλίας . Το αντίγραφο αυτό ολοκληρώθηκε στις 24 Απριλίου 1459, και εστάλει  στην Πορτογαλία , αλλά δεν κατάφερε να επιβιώσει μέχρι σήμερα.
Ο χάρτης ανακαλύφθηκε στο
μοναστήρι του Σαν Μισέλ στην νήσο  Μουράνο , όπου ο χαρτογράφος Camaldolese είχε το στούντιό του, και τώρα βρίσκεται στην Biblioteca Nazionale Marciana στη Βενετία , αλλά είναι ορατός από την είσοδο στο Μουσείο Correr , όπου είναι επισκέψιμος    από το ανατολικό δωμάτιο κατόπιν αιτήματος στο  μουσείο.
Μια σειρά από ιστορικούς της χαρτογραφίας, αρχίζοντας με τον Giacinto Placido Zurla (1806) μελέτησε τον χάρτη Φρα Μάουρο . Μια κριτική έκδοση του χάρτη ήταν φτιαγμένη από τον Piero Falchetta το 2006.
Ο χάρτης του Φρα Μάουρο είναι ασυνήθιστος, αλλά χαρακτηριστικό του είναι  τα ναυτικά διαγράμματα και  στο ότι ο προσανατολισμός του είναι με το νότο στην κορυφή, μία από τις συνήθεις συμβάσεις στους χάρτες των μουσουλμάνων, σε αντίθεση με το χάρτη του Πτολεμαίου , που έχει τον βορά στην κορυφή. .Ο Φρα Μάουρο γνώριζε το χάρτη του Πτολεμαίου, και σχολίασε ότι ήταν ανεπαρκής για πολλά μέρη του κόσμου:
«Δεν νομίζω ότι είναι υποτιμητικό για τον  Πτολεμαίο, αν δεν ακολουθήσει κανείς την Κοσμογραφία του, επειδή, για να έχεις παρατηρήσει τους μεσημβρινούς του ή παράλληλους ή τις μοίρες , θα ήταν αναγκαίο ,σε σχέση με τον καθορισμό αυτό από τα γνωστά μέρη αυτής της περιφέρειας, να αφήσει έξω πολλές επαρχίες που δεν αναφέρονται από τον Πτολεμαίο. Αλλά κυρίως στο γεωγραφικό πλάτος, δηλαδή από το νότο στο βορρά, έχει πολύ «terra incognita», γιατί στην εποχή του ήταν άγνωστα ». (Κείμενο από το Φρα Μάουρο - στον χάρτη)
Αναγνώρισε, ωστόσο, την έκταση της Ανατολής που δίνεται από τον Πτολεμαίο , επομένως κατάργηση ότι η κεντρική θέση είναι η Ιερουσαλήμ και αυτό είχε πραγματοποιηθεί στους προηγούμενους χάρτες:
Όπως συνήθως συμβαίνει μεταξύ Μεσαιωνικών  μελετητών, και κατά τον Φρα Μάουρο ο οποίος θεωρεί  τον κόσμο ως μια σφαίρα. Ωστόσο, περιγράφει τις ηπείρους όπου περιβάλλεται ο κόσμος από νερό στο σχήμα του δίσκου, αλλά δεν είχε καμία βεβαιότητα για το μέγεθος της Γης :
"Επίσης έχω βρει διάφορες απόψεις σχετικά με αυτή την  περιφέρεια, αλλά δεν είναι δυνατό να εξακριβωθεί. Λέγεται ότι είναι 22.500 ή 24.000 Miglia ή περισσότερο, ή λιγότερο, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις και απόψεις, αλλά δεν είναι πολύ γνήσιες αυτές , αφού που δεν έχουν δοκιμαστεί ". (Κείμενο από το χάρτη του Φρα Μάουρο)

Αν η λέξη Miglia είναι η ιταλική μετάφραση για τα μίλια, τα τότε  σύγχρονα μίλια δεν ήταν τυποποιημένα να είναι ακριβώς 5.280 πόδια μέχρι το 1592, οπότε η προβλεπόμενη εκτίμηση είναι κάπως διφορούμενη.   

Συγκεκριμένα, αυτό που μαντεύει  εδώ υποτιμά ελαφρώς μόνο τη μέση περιφέρεια της Γης (περίπου 24.880 μίλια). Η απεικόνιση των κατοικημένων τόπων και των βουνών, του χάρτη στην  χαρτογράφηση  είναι επίσης ένα σημαντικό χαρακτηριστικό. Τα κάστρα και πόλεις που προσδιορίζονται από εικαστικής μορφής χαρακτήρες που αντιπροσωπεύουν κάστρα ή πόλεις έχοντας πυργίσκους  η τοιχώματα, και διακρίνονται για τη σημασία τους.
Όπως Piero Falchetta σημειώνει, υπάρχουν πολλά γεωγραφικά γεγονότα που αντικατοπτρίζονται στο χάρτη του  Φρα Μάουρο για τα οποία δεν είναι σαφές ποια είναι πηγή του, όπως παρόμοιες πληροφορίες βρίσκονται  σε άλλα διατηρημένα στοιχεία  από Δυτικούς  χάρτες και χειρόγραφα της περιόδου. Η κατάσταση αυτή μπορεί εν μέρει εξηγείται από το γεγονός ότι, πέρα από τις υφιστάμενες χάρτες και χειρόγραφα, μια σημαντική πηγή πληροφοριών για το χάρτη του ήταν προφορικές μαρτυρίες από τους ταξιδιώτες - Ενετούς ή ξένους που  έρχονται στη Βενετία από όλα τα μέρη του τότε γνωστού κόσμου. Η σημασία των εν λόγω σημειώσεων υποδεικνύεται από τον Φρα Μάουρο για τον εαυτό του σε μια σειρά από επιγραφές. [8] ένας ακόμα νωρίτερα κατασκευασμένος  χάρτης, ο παγκόσμιος χάρτης  De Virga (1411-1415) απεικονίζει επίσης τον παλιό κόσμο με έναν τρόπο σχεδόν παρόμοια με του Φρά Μάουρο  , και ενδέχεται να έχει  συμβάλει σε αυτό.
Το βιβλίο των ταξιδιών του Μάρκο Πόλο πιστεύεται ότι είναι μία από τις πιο σημαντικές πηγές πληροφόρησης, ιδίως για την Ανατολική Ασία . Ο Φρα Μάουρο είναι επίσης πιθανόν να επικαλείται αραβικές πηγές. Αυτό προτείνεται από το στοιχείο ότι θέτει  την αντιστροφή του Βορρά-Νότου του χάρτη, όπως μια αραβική παράδοση από το 12ο αιώνα, και οι χάρτες του Muhammad al-Idrisi , και οι λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τη νοτιοανατολική ακτή της Αφρικής, η οποία ασκήθηκε από την πρεσβεία της Αιθιοπίας στη Ρώμη, το 1430.