ΘΕΜΑΤΑ

ΛΕΞΗ ΚΛΕΙΔΙ

Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΤΑΛΑΝΙΚΟΣ ΑΤΛΑΣ


Ο Καταλάνικος Άτλας , ένα αριστούργημα της εποχής του, είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος χάρτης της μεσαιωνικής περιόδου και από τις καλύτερες εργασίες που προέρχονται από το σχολείο χαρτογράφων της Μαγιόρκας. Είναι επίσης ο πρώτος γνωστός χάρτη που  δείχνει την ένταση των ανέμων .
Κατασκευάστηκε  μάλλον το 1375 (η ημερομηνία που εμφανίζεται στο αέναο ημερολόγιο που συνοδεύει τους χάρτες) και αποδίδεται, αν και χωρίς βεβαιότητα, στον  Καταλανό εβραϊο χαρτογράφο  από την  Μαγιόρκα, Αβραάμ Cresques, ο Άτλας ήταν ήδη καταγεγραμμένος  στη βιβλιοθήκη του Καρόλου του V, που περιλαμβάνεται στον κατάλογο από τον Gilles Malet και αντιγράφεται από τον Jean Blanchet το 1380. Είναι σήμερα στη Βασιλική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας (σήμερα Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας) από την εποχή εκείνη.
Σελίδα 1 Το έργο ξεκινά με μια περίληψη των 30 ημερών από την ενός σεληνιακού μήνα και δύο κυκλικά διαγράμματα.
Ο Καταλάνικος Άτλας αρχικά αποτελούνταν από 6 φύλλα περγαμηνής διπλωμένα κάτω από τη μέση, βαμμένα σε διάφορα χρώματα συμπεριλαμβανομένου του χρυσού και του αργύρου. Τα φύλλα τώρα έχουν μειωθεί κατά το ήμισυ. Κάθε μισό φύλλο έχει τοποθετηθεί από τη μία πλευρά από πέντε ξύλινα πάνελ. Το πρώτο μισό του πρώτου φύλλου και το δεύτερο μισό του τελευταίου φύλλου είναι τοποθετημένα στο εσωτερικό πίνακα  ενός ντοσιέ με  καφέ δέρμα. Κάθε μέτρα είναι περίπου 65 × 50 cm. Το συνολικό μέγεθος είναι κατά συνέπεια 65 Χ 300 cm.

Τα πρώτα δύο φύλλα περιέχουν κείμενα στην καταλανική όπου  καλύπτει την κοσμογραφία, την αστρονομία και την αστρολογία. Τα κείμενα αυτά συνοδεύονται και από απεικονίσεις. Τα κείμενα και η εικονογράφηση τονίζουν το σφαιρικό σχήμα της Γης και την κατάσταση του τότε γνωστού κόσμου. Επίσης, παρέχουν πληροφορίες για τους ναυτικούς για τις παλίρροιες το χρόνο και τη νύχτα..  Παρουσιάζει, επίσης, πολλές θρησκευτικές αναφορές, καθώς και μια σύνθεση του μεσαιωνικού mappae mundi (Ιερουσαλήμ που βρίσκεται κοντά στο κέντρο) και τη λογοτεχνία με ταξίδια του χρόνου, κυρίως το Βιβλίο του Μάρκο Πόλο των θαυμάτων και τα ταξίδια του Sir John Mandeville. Πολλές ινδικές και κινεζικές πόλεις μπορούν να προσδιοριστούν. Τα επεξηγηματικά κείμενα και έκθεση τελωνειακών στοιχείων όπως  περιγράφεται από τον Marco Polo αλλά και τον κατάλογο των τοπικών οικονομικών πόρων, αληθινά ή φανταστικά.


Σελίδα 2  Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να βρείτε δύο ημερολόγια, ένα ηλιακό και ένα σεληνιακό, που περιβάλλεται από τις τέσσερις εποχές.
Σελίδα 3 & 4 Τα φύλλα καλύπτουν όλο το γνωστό κόσμο τον 14ο αιώνα, από 10 º έως 60 º βόρειου γεωγραφικού πλάτους.
Σελίδα 5 Κατεύθυνση προς τα δυτικά, ο τρίτος χάρτης ξεκινά με τον κάτω ρου του ποταμού Βόλγα και χαρακτηριστικό στόματα της στην Κασπία Θάλασσα. Ο Καύκασος, τον ποταμό Ευφράτη και της Αραβικής Χερσονήσου πλήρης από βορρά προς νότο το γεωγραφικό προσδιορισμό του εν λόγω χάρτη.
Σελίδα 6 Η έλλειψη γεωγραφικών πληροφοριών αντισταθμίζεται από πλούσια διακοσμητικά στοιχεία, συμπληρώνοντας το κενό συναίσθημα, και τη τροφή στην περιέργεια των μεσαιωνικών ανθρώπων σχετικά με το μυθική τεράστια γη της Κίνας.
Η μορφολογία του εδάφους και η υδρογραφία δεν είναι τυπικά άλλων χαρτών όπως εδώ .